Trombo-embolie in het oog

Arteriele afsluiting in het oog (Art. retinalis)

arteria_retinalis_200x196

afsluiting Arteria Retinalis (oogfundus)

arteria_retinalis_zijtakje_218x197

afsluiting zijtakje van de Arteria Retinalis (oogfundus)

Symptomen

De patienten, meestal tussen 50 en 80 jaar, vertonen een plots, pijnloos zichtsverlies in 1 oog. Meestal hebben deze patienten een voorgeschiedenis van suikerziekte (diabetes) of hoge bloeddruk (hypertensie).

Bij oogfundusonderzoek wordt gekeken naar het netvlies (zie bovenstaande foto’s).  Bij een belangrijke afsluiting is het netvlies (retina) bleek met smalle bloedvaten. De afsluiting kan soms zichtbaar zijn als het in een kleinere zijtak is gebeurd.

Oorzaken

De belangrijkste oorzaak van een afsluiting van een slagader in het oog is een embolie vanuit een beschadigde vaatwand van de slagaders van de hals (Arteria Carotis) of vanuit het hart (door klepproblemen of een onregelmatig hartritme). Minder vaak ligt de oorzaak in een ontsteking van de oogslagader zelf (giant cell arteritis). Bij dit laatste volgt er meestal een snelle uitbreiding naar het andere oog.

Behandeling

De afsluiting van een slagader in het oog wordt klassiek als een medische urgentie aanzien hoewel er weinig behandelingsmogelijkheden zijn. Patienten met een dergelijke aandoening dienen grondig te worden nagekeken op suikerziekte, cholesterolproblemen, bloedviscositeit (dikte van het bloed), giant cell arteritis en hartproblemen.. Er is weinig herstel mogelijk van de het zichtsverlies.

Veneuze afsluiting in het oog

Veneuze_afsluiting_223x184

afsluiting Vena Centralis Retinae (oogfundus)

Veneuze_helft-afsluiting_200x185

afsluiting vene die de helft van het oog verzorgt

Symptomen

Veneuze afsluiting in het oog komt het mees voor bij oudere patienten, meestal met een voorgeschiedenis van suikerziekte (diabetes) en/of hoge bloeddruk (hypertensie). Soms komt een dergelijke afsluiting voor zonder dat de patient beseft dat het gebeurt, maar meestal gebeurt het als een pijnloze vermindering van het zichtsvermogen in 1 oog, of als het plots optreden van vlekken of lichtflitsen. Het zichtsvermogen kan intakt zijn maar ook sterk verminderd.

Bij oogfundusonderzoek wordt gekeken naar het netvlies (zie foto’s). Hierbij wordt een opgezet netvlies gezien met oedeemvorming, oppervlakkige bloedingen, wollige vlekken en kronkelende, uitgezette aders.

Oorzaken

Bij een veneuze afsluiting van de grote aders is de oorzaak meestal onduidelijk maar kan het liggen aan een abnormale bloeddoorstroming, bloedsamenstelling, aderverkalking, vaatwandafwijkingen of een combinatie van deze factoren. Bij een veneuze afsluiting van kleinere bloedvaten komt het probleem vaak door een verharde slagader die op een adertje drukt en de bloeddoorstroming gedeeltelijk of volledig afsluit in die ader.

Doordat de bloedafvoer wordt beperkt terwijl nog bloed wordt aangevoerd, zal er bloed lekken uit de bloedvaten waardoor het netwerk van haarvaten onherroepelijk kan worden beschadigd. Als deze beschadiging uitgebreid is, kan dit betekenen dat groete delen van het netvlies geen zuurstof krijgen. Nieuwe haarvaten zullen vanuit gezonde gebieden in het getroffen gebied ingroeien. Een veneuze afsluiting kan dus met of zonder zuurstofgebrek (ischemie) gepaard gaan.

Het zichtsverlies is meestal het gevolg van oedeem van het netvlies wat kan herstellen. Wanneer het zichtsverlies echter veroorzaakt wordt door zuurstofgebrek, kan het zichtsverlies permanent zijn.

Behandeling

Er zijn weinig onmiddellijke behandelingsmogelijkheden. Laserbehandeling tussen 3 en 18 maanden na het voorval kunnen nodig zijn om bloedingen te behandelen. Hoe minder uitgebreid het zichtsverlies is, hoe beter de prognose en hoe meer kans op herstel. De prognose wordt bepaald door de graad van zuurstofgebrek.