Antistollingsmedicijnen worden (in de volksmond) ook wel bloedverdunners genoemd.
Een andere naam er voor is coumarines oftewel “vitamine K antagonisten“.
Deze naam geeft meteen al aan waar het om draait.
Bij de stolling van het bloed speelt de lever een grote rol.
De lever maakt bepaalde stollingsfactoren aan met behulp van vitamine K die uit de voeding wordt gehaald. De antistollingsmedicijnen zijn een groep medicijnen die het gebruik van Vitamine K in de lever blokkeren, zodat de lever onvoldoende stollingsfactoren aan kan maken. Daardoor duurt het langer voordat het bloed stolt.
Acenocoumarol en fenprocoumon
In Nederland zijn slechts twee coumarines voor orale inname geregistreerd: acenocoumarol (Sintrom Mitis®) en fenprocoumon (Marcoumar®). Soms wordt ook wel eens gebruik gemaakt van warfarine dat ook in het ziekenhuis intraveneus kan worden toegediend, en dit middel wordt ook in de vorm van druppels gebruikt voor kinderen. Wereldwijd wordt het meest gebruik gemaakt van warfarine, zeker in de Angelsaksische landen. Waarom warfarine niet in Nederland is geregistreerd is historisch zo gegroeid. In verschillende landen van de wereld worden dus verschillende medicijnen gebruikt. Als u in het buitenland op vakantie gaat, doet u er goed aan voldoende medicijnen mee te nemen want het antistollingsmiddel dat u gebruikt, zou wel eens niet beschikbaar kunnen zijn in dat betreffende land.
Wat is het verschil tussen Marcoumar® (fenprocoumon) en acenocoumarol en waarom kiest de ene arts voor het ene medicijn en een andere arts voor een ander medicijn?
De drie coumarines hebben dezelfde werking: ze verstoren de mogelijkheden van de lever om vitamine K te verwerken. Het verschil tussen deze medicijnen ligt in hun werkingsduur: acenocoumarol (Sintrom Mitis®) heeft een korte werkingsduur (de helft van het medicijn is 11uur na inname al verdwenen) terwijl fenprocoumon (Marcoumar®) juist een heel lange werkingsduur heeft (het duurt 140 uur voor de helft van het medicijn is verdwenen). Warfarine ligt wat betreft de werkingsduur tussen de beide andere in (de helft van het medicijn is verdwenen na 40 uur).